Greetje Feenstra

De zomer is voor de buitenschilders. Van 11 juli t/m 2 september 2018 is de galerie gevuld met doeken en panelen die in de buitenlucht zijn geschilderd. Een spannende tentoonstelling met nieuwe werken van Sonja Brussen, Dimitri Feenstra, Greetje Feenstra, Peter de Rijcke en Gert-Jan Veenstra.


Greetje Feenstra is naast haar landschappen en mensfiguren het meest bekend door haar bloemschilderijen met veelal de tulp in de hoofdrol. “De rondingen van de tulp laten de lichtval heel mooi uitkomen, maar ik ben met name gefascineerd door de tulp doordat deze altijd weer van vorm verandert”. Feenstra kreeg het idee om zo’n tulp op te blazen tot reusachtige proporties, indrukwekkend en groots. In abstractie bepalen kleur en vorm de expressie. Een aantal jaren lang heeft zij deze genrestukken ook in opdracht gemaakt voor Jan des Bouvrie.

In al haar schilderijen herkent men haar inspiratiebron: de natuur. De natuur op groot formaat, in vele kleurschakeringen, uitgevoerd in een krachtig en zeer herkenbaar penseelgebruik.
In haar meer figuratieve werk vertelt een weids landschap of een enkele bloem het verhaal. Ook hier geldt haar fascinatie voor onderwerpen die van vorm veranderen. Of het nu gaat om de Slufter bij Texel, die van vorm veranderen door de stroming van het water of om een landschap dat verandert in het licht.
Zij streeft niet naar het weergeven van details, maar filtert het voor haar belangrijkste element uit de natuur: de kleur. Kleuren nemen in haar werk een belangrijke plaats in en altijd is daar het spelen met licht en donker.