Hanneke Pereboom


De kracht, het ritme en het evenwicht van de rondingen van het menselijk lichaam – dat is waar Hanneke Pereboom naar streeft in haar beelden. Met haar persoonlijke, krachtige stileringen en de fraaie volumes die van alle kanten anders zijn, ontstijgen haar beelden de pure figuratie. Belangrijk voor haar is de voortdurende uitdaging om de weerbarstige steen tot gladde ronde warme vormen om te buigen.
Een fysieke strijd vol verwondering.
Zij vereenvoudigt de vorm tot de ware essentie. Met een tactiele uitstraling. Details zijn in dit avontuur ondergeschikt. Haar beelden blijven altijd herkenbaar. Is het immers niet de afwezigheid van details die het voorstellingsvermogen prikkelt?  De laatste jaren ontstaan er ook dieren (paarden, stieren, vogels) en abstracte beelden.

Als materiaal kies ik, afhankelijk van wat ik voor ogen heb: steen , brons of glas, soms in combinatie met andere materialen. Hierbij zie ik het als een uitdaging de specifieke eigenschappen van de diverse materialen zoveel mogelijk te benutten. Sommige beelden worden direct uit steen gehakt. De bronzen beelden zijn voorzien van prachtige patina´s uiteenlopend van blauw tot groen/zwart.
De glazen beelden worden in dezelfde herkenbare vormentaal gemaakt. De glazen beelden hebben echter aanzienlijk minder volume waardoor de kleurdiepte, ruimtelijke werking en transparantie optimale kans krijgen.