Henk Slomp


Henk Slomp is autodidact. Hij maakt toegepaste kunst (lampen, trappen, poorten) en autonome beelden. Beelden in alle maten: van miniatuurwagens tot gigantische tuinbeelden.
Wij kwamen in contact met zijn werk via Peter Hiemstra. Ze hadden hun krachten al eerder gebundeld maar de perfecte symbiose kwam bij De Karavaan, die in 2013 te zien was in Museum Martena in Franeker.

Ad Lansink schreef op zijn website: “Op een 14 meter lange tafel staan merkwaardige, fantasierijke uitgevoerde wagens in een lange bizarre optocht, die samen een karavaan verbeelden. De gedetailleerde, vaak ook kleurrijke berijders en voertuigen komen voort uit de synergie tussen Peter Hiemstra en Henk Slomp. Dichteres Lisette Leenstra schreef bij elk voertuig een fraai gedicht, een heldenepos, dat treffend de even vreemde als fraaie stoet figuren en voertuigen duidt. De kunstenaars zijn er in geslaagd om de toeschouwers aan het raden, denken en fantaseren te zetten.”

In 2012 schreef Henk Slomp over zijn wagens:
“De wagens willen in eerste instantie vooral gemaakt worden, zonder verder doel of reden. Ik stel me een reeks van deze wagens voor die in een niet eindigende karavaan door een ongedefinieerd landschap trekken, onderweg van nergens naar net zo’n onbekende bestemming.
Wellicht bewegen ze zelf, onverklaarbaar dan wel voortgeduwd door de processiegangers, de vromen onderweg naar het bedevaartsoord, de plek die ze niet kennen maar waarvan ze vertrouwen, nee weten, dat die er is.
Onderweg, nog heel lang onderweg.”