Marjolein van der Stoep

Marian Smit nodigde een aantal kunstenaars uit voor de tentoonstelling Papier (2 september t/m 13 december 2020). De exposerende galeriegasten werken allemaal hoofdzakelijk met of op papier: Ria van Krieken, Maurice Christo van Meijel, Astrid Polman en Marjolein van der Stoep.

“Wat gebeurt er als je een gen van een lieveheersbeestje in een tomaat inbouwt? Wat betekent het voor het uiterlijk van de plant? En als je een oor kunt laten groeien op een muis, wat biedt een olifant dan aan mogelijkheden? Dat zijn vragen die me aanzetten tot het maken van mijn kunst. Ik laat de uiterlijke mogelijkheden van (innerlijke) mutaties zien. Combinaties van planten, van dieren, zelfs van mineralen en gesteenten, meestal uitgevoerd in papier, textiel of mixed media.”

Marjolein van der Stoep presenteert in de tentoonstelling Papier (2 september t/m 25 oktober 2020) twee verschillende collecties: Fruits de mer en Metamorfosen.

Fruits de Mer is een fictieve reclamecampagne voor nieuw ontwikkelde zeevruchten, die bijdragen aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem.

Fruit bij uw vishandel

De zeebodem inspireerde fooddesigners tot het ontwikkelen van vruchten, die in schelpen groeien. Ze combineerden de allerbeste eigenschappen van ‘landvruchten’ met de groeikenmerken van schelpdieren. Zo wordt de rijke voedingsbodem die de zee biedt, optimaal benut en komt een oplossing voor het wereldvoedselprobleem een stapje dichterbij.
Vier nieuwe ‘Fruits de Mer’: echte vruchten, die in de oceaan speciaal voor u worden gekweekt. Stuk voor stuk sappig, smaakvol en rijk aan vitaminen: Parelmoerbes, diepzeekraal, venusvrucht en waternoot.”

In de Metamorfosen van Ovidius veranderen goden zichzelf of anderen om de haverklap in planten of dieren. Volgens hem is alles steeds in verandering, niets blijft gelijk en niets vergaat volledig. Dit laat ik zien in deze drie ‘Metamorfosen’: ik combineer ratten met opgezette onderdelen van een kauw, die ook wel ‘vliegende rat’ wordt genoemd (net als de duif en de spreeuw).

Marjolein van der Stoep woont en werkt in Finsterwolde. Ze exposeerde haar werk tijdens de Papier Biënnale 2006 in Museum Rijswijk en was in 2011 te zien op Texel tijdens Klifhanger.
Van der Stoep heeft tevens een online kunstacademie en is momenteel druk met het schrijven van haar tweede boek “Creatief Zelfvertrouwen”.