Peter de Rijcke


Peter de Rijcke (Zeist, 1945 – Hoorn, 2022) studeerde in de tweede helft van de jaren zestig aan de Rietveldacademie in Amsterdam en volgde er een jaar modeltekenen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.
Sinds 1972 woonde en werkte hij in Hoorn, waar hij een herkenbare figuratieve schilderstijl ontwikkelde met landschappen, stads- en havengezichten en portretten als onderwerpen.
Hij schilderde kleurrijk in een bewogen handschrift. In vooronderzoek gebruikte hij soms de mogelijkheden van digitale fotografie en de computer, maar vaak werkte hij ook buiten direct naar waarneming. In 2010 schilderde hij 3 weken samen met Chinese kunstenaars op buitenlocaties in de omgeving van Shanghai. De New Yorkse kunstcriticus Michael J. Fressola zei in 2014 over zijn maritieme werk: “Few move as far from the literal sea as Peter de Rijcke. Forget the calm blue/ultramarine/gray tones of the northern Atlantic, he’s in a far brighter, more fiery and saturated color field altogether.”
Door hem toegepaste technieken zijn olieverf of acrylverf op doek, aquarel, gouache en zeefdruk. Favoriete werklocaties vindt hij in de Zaanstreek, Amsterdam, het Noord-Hollandse Bergen, de kusten van het IJsselmeer, de Waddenzee en het Franse Normandië.