Peter de Rijcke

Peter de Rijcke (1944-2022) studeerde in de tweede helft van de jaren zestig aan de Rietveldakademie in Amsterdam en volgde er een jaar modeltekenen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten.
Sinds 1972 woonde en werkte hij in Hoorn, waar hij een herkenbare figuratieve schilderstijl ontwikkelde met landschappen, stads- en havengezichten en portretten als onderwerpen. Hij schilderde kleurrijk in een bewogen handschrift.
Tijdens vooronderzoek gebruikte hij soms de mogelijkheden van digitale fotografie en de computer, maar vaak werkte hij ook buiten direct naar waarneming. De New Yorkse kunstcriticus Michael J. Fressola zei in 2014 over zijn maritieme werk: “Few move as far from the literal sea as Peter de Rijcke. Forget the calm blue/ultramarine/gray tones of the northern Atlantic, he’s in a far brighter, more fiery and saturated colorfield altogether.”
Door hem toegepaste technieken waren olieverf of acrylverf op doek, aquarel en tekening.
Favoriete werklocaties vond hij in de Zaanstreek, Amsterdam, het Noord-Hollandse Bergen, de kusten van het IJsselmeer en het Franse Normandië.