Suzanne Glerum

Van 8 augustus t/m 5 september 2021 zijn nieuwe doeken te zien van Suzanne Glerum in de grote zaal.

Het Texelse landschap kent vele gedaantes en inspireert menig kunstenaar. Suzanne Glerum komt al jaren op Texel om te kamperen, te fietsen en te tekenen. Ze werkte een aantal jaren geleden zelfs een maand onafgebroken op Texel.
In haar atelier neemt Glerum de houtskooltekeningen en schetsen als uitgangspunt voor de schilderijen in olieverf. Haar doeken zijn vrijwel nooit een exacte weergave van de waarneembare werkelijkheid, maar een expressieve vertaling van ritmes en bewegingen in het landschap. De schilderijen worden in verschillende lagen opgebouwd. Soms zijn de verflagen zo dik dat de huid de kwaliteit van een reliëf heeft gekregen. Haar ruwe verfstreken contrasteren met de verfijnde, rijke variatie aan grijstonen.
In de tentoonstelling komen verschillende aspecten van het Texelse landschap aan bod: golven, aardappelruggen, wolkenluchten, zandribben en het kielzog van de Texelstroom.

Suzanne Glerum mag dan in Amsterdam wonen, ze gaat er vaak op uit. Op de fiets. Naar de Amstel, de polder in, maar ook naar Texel. Daar installeert ze zich en maakt schetsen van het landschap, het uitzicht, de vergezichten. Het kan ook zijn dat ze foto’s maakt. Dat werkmateriaal neemt ze mee terug naar haar atelier. Ze haalt als het ware de natuur naar binnen en probeert die daar vervolgens in olieverf op te roepen zoals ze haar heeft ervaren.

Dat ze de verf dik en klei-ig op het doek aanbrengt komt wellicht omdat ze naast schilderijen sculpturen maakt. Ik denk echter dat het vooral voortkomt uit haar behoefte vorm te geven aan de levendigheid van de natuur. Haar waters golven, haar rietkragen buigen in de wind, haar wolken trekken aan het oog voorbij. Voor Glerum is de natuur meer dan een mooi plaatje, het is een ervaring, een belevenis.

Tekst: Rob Perrée, 2008

Fennanda Eleveld en Suzanne Glerum schilderden en tekenden in april 2017 op het Texelse strand, bij de dijk en vanuit een boet aan de Mosselweg op Oost. Van 19 mei t/m 2 juli 2017 was de tentoonstelling ‘Omringd door water’ te zien.

Glerum en Eleveld kennen elkaar al lang; ze studeerden in 1990 gelijktijdig af aan de Rietveldacademie en exposeerden sindsdien regelmatig samen. De laatste keer was in 2014 in Galerie De Meerse in Hoofddorp. Hun werken combineren goed en ze vinden het interessant om elkaars proces te volgen.
Al langer was er de wens om een periode gezamenlijk te werken. Vorig jaar werd dat idee tot een plan omgevormd nadat ze een tijdelijke werkplek werd aangeboden. Renee Toonen en Wil Heiligers stelden hun boet aan de Mosselweg op Oost ter beschikking. In de drukke agenda’s van de kunstenaars werd de maand april gekozen om aan het werk te gaan. Galerie Posthuys reageerde meteen enthousiast en maakte ruimte voor een tentoonstelling.

Hoe was het om een maand op een Texelse camping te bivakkeren, er elke dag op uit te trekken en om te werken in de open lucht? “Het was te gek!” zeggen Suzanne Glerum en Fennanda Eleveld. In “hun” schapenboet liggen en staan tientallen houtskooltekeningen, aquarelstudies, monotypes, schilderijen in acryl, gouache en olieverf. Het is niet alleen een indrukwekkende hoeveelheid kunstwerken, vooral de consistente kwaliteit valt op.
Kou en wind waren direct van invloed op de werken en vooral de werkwijze. Om niet te verstrammen en verkrampen, werkten ze in korte, maar hevige sessies. Dan weer even warmlopen of fietsen.
De wind zorgde ook voor zeer snel veranderende wolkenpartijen. Juist die wolken intrigeerden beiden kunstenaars en al gauw verkozen ze snelle tekentechnieken boven het tijdrovende schilderen met olieverf.
Glerum schilderde al eerder het Texelse landschap en Eleveld werkt al jaren landschappelijk. Eerder namen ze impressies (in de vorm van schetsen en foto’s) mee naar het atelier om daar verder uit te werken. Tijdens de werkperiode op Texel zijn praktisch alle werken en plein air ontstaan. Het aanzicht, de werkplek en het moment van maken werden gebundeld in een krachtig beeld. Het handschrift van de kunstenaar en de veranderende landschappelijke lijnen kwamen korte tijd samen en daarvan is de weerslag te zien in de tentoonstelling ‘Omringd door water’.