Vincent van Ojen


Vincent van Ojen (Someren, 1960) maakte ruim dertig jaar kleurenhoutsneden. Zijn kleurrijke composities verbeelden vooral heuvelachtige landschappen en stillevens. De ene keer is een sinaasappel de hoofdrolspeler, dan weer een fabriek. Het zijn uiteenzettingen van visuele aangelegenheden die laten zien dat hij als kunstenaar eigenlijk abstract denkt. Hij rangschikt alles in abstracte composities. Dat die compositie vervolgens weer te herkennen is, is voor hem bijzaak.
De houtsnede is de ideale techniek om met kleur te werken. Vincent denkt vanuit de kleur die in zijn compositie vorm moet krijgen, en niet andersom een vorm die kleur krijgt. De gelaagdheid in vorm en kleur, de structuur van het hout en de overlapping van de kleurvlakken komen door de specifieke eigenschappen van de techniek van de houtsnede dan ook in vele hoedanigheden in zijn werk aan bod.

Tegenwoordig schildert hij met olieverf op doek. Als prelude op een tentoonstelling van zijn schilderijen, toont Galerie Posthuys enkele juweeltjes uit zijn oeuvre houtdrukken.