Dimitri Feenstra

In het voorjaar van 2023 presenteerde Dimitri Feenstra nieuwe gouaches, houtsnedes  en linoleumdrukken in Het Jaar Van De Scholekster. Ook zijn de originele, handgedrukte ansichtkaarten weer beschikbaar.


In het najaar van 2021 toonde Dimitri Feenstra werk wat hij deze zomer maakte op Texel. Dimitri schilderde al vaker op Texel. Met name de Noordzee is voor hem een bron van inspiratie en hiervan zijn 6 schilderijen te zien. Bijzonder aan deze expositie is dat hij zich dit keer ook gericht heeft op de wadkant van het eiland. En dan met name het natuurgebied De Schorren. Hij heeft dit gebied ter plekke geschilderd met olieverf op kleine paneeltjes, welke hij ‘pochades’ noemt. Een pochade is niet zozeer bedoelt als een uitgewerkt en gedetailleerd schilderij van een landschap, maar meer als een schets in olieverf. Ze geven een vluchtige impressie weer van de kleuren en atmosfeer van de plek waar geschilderd wordt en dat geeft ze een heel eigen zeggingskracht.

“Ik schilder mijn landschappen met olieverf, het liefst naar de waarneming en vaak op paneel. Mijn manier van schilderen oogt schetsmatig en spontaan. De composities houd ik bewust eenvoudig. De sporen van de penseelstreken en huid van de verf zijn zichtbaar en daardoor belangrijke beeldende elementen. Het gaat mij meer om de sfeer en ervaring van een landschap weer te geven dan een exacte, natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Ik probeer mijn ervaring en gevoel op dat moment om te zetten in een schilderij.”

Naast schilder is Dimitri ook graficus en tijdens de expositie zullen er een aantal nieuwe linosneden te zien zijn met als onderwerp De Schorren.

Dimitri Feenstra (1977) studeerde aan de kunstacademie Minerva en 2e fase Frank Mohr Instituut in Groningen. Hij woont en werkt in Oranjewoud.