Stella Burggraaf


“In 2003 studeerde ik af aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam, richting tekenen en schilderen. Aanvankelijk werkte ik veel op locatie. Vaak in het Wormer- en Jisperveld en de Starnmeerpolder. Tegenwoordig ben ik dagelijks te vinden in mijn atelier in Westknollendam.

Mijn schilderijen zijn geen registratie van de werkelijkheid (behalve als ik ‘plein air’ werk), maar geven een impressie. Het zijn niet-bestaande landschappen, die je in Nederland overal kunt tegenkomen. Uitgangspunt daarbij is de horizon, waaromheen ik mijn eigen beeld creëer; ruimtelijk en simpel. Zoekend naar de sfeer van drassige landjes, spiegelend water en Hollandse luchten.

Ik werk met olieverf op doek, soms op paneel. De kracht van mijn werk ligt in het vinden van eenvoudige oplossingen, gecombineerd met een losse schilderstoets. Vaak werk ik in lagen en speelt de transparantie een belangrijke rol, maar ik werk ook nat in nat, zoekend naar direct resultaat.”

Galerie Posthuys toont sinds september 2021 ook tekeningen van Stella Burggraaf. Hierbij maakt ze nadrukkelijk wel gebruik van de waarneembare werkelijkheid. Ze bestudeert kleine, jonge dieren, zoveel mogelijk ‘live’ in de natuur, en vangt de karakteristieke houdingen en donzige huid in enkel houtskool.