Serge de Vries

Zo gewoon als zijn naam, zo gewoon zijn de dingen die Serge de Vries (1968), kunstenaar in Apeldoorn, schildert. “Iets wat mij raakt, kan de hoofdrol spelen in mijn werk. Of dat nu een aansteker is of een simpel flesje Maggi. Ik schilder het zonder fratsen. Nat op nat. Met olieverf. Door de lichtval te vangen, veranderen gewone dingen in bijzondere objecten, die je dwingen anders naar ze te kijken.”

Oude meesters en ijsjes
Na het afronden van zijn opleiding aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht (1995) boekt Serge de Vries succes met zijn schilderijen. Hij ontwikkelde zich van abstract kunstenaar tot een meer realistisch werkende schilder. “Wie ik bewonder? Oude meesters als Rembrandt en Vermeer. Hun kleurgebruik, de soms grove streken; ik kan mezelf verliezen in hun werken. Maar ook van de hyperrealistische schilders van tegenwoordig, zoals Steve Mills en Will Cotton, kan ik stil worden. De snoeperige ijsjes in pasteltinten van Cotton zou je zo van het doek willen likken. Ik wil een mix zijn van beide stromingen, van de oude meesters en het hyperrealisme. Wel realistisch, maar met snelheid geschilderd.”

Snelle jongen
“In korte, snelle toetsen zet ik een beeld neer. Soms ga ik te snel. ‘Rustig aan, rustig aan, Serge, zeg ik dan tegen mezelf, eerst verkennen die boel’. Soms is het tegenovergestelde het geval, dan modder ik te lang door. Letterlijk tot de verf vies wordt. Lukt het dan alsnog, dan is het een overwinning op het doek. Zo niet, rest alleen nog de fles terpentine. Bij elk nieuw doek, voel ik de spanning. Krijg ik het beeld in mijn hoofd op het doek?”