Sonja Brussen

Van 7 september t/m 30 oktober 2022 zijn nieuwe “en plein air” schilderijen te zien in de grote zaal van Galerie Posthuys.

Zoals voor vele kunstenaars is de natuur de grootste inspiratiebron voor Sonja Brussen. De natuur heeft haar van jongs af aan op alle onderdelen gefascineerd. De liefde hiervoor verwerkt ze in haar schilderijen: het brengt haar volledig in haar element. Opgeleid door gedreven docenten en afgerond met de upgrade van ArteZ hogeschool voor de kunsten weet ze zich steeds te vernieuwen. Haar werk verschilt hier in doordat ze met haar ezel de natuur intrekt en haar werk daar ‘en plein air’ in de natuur maakt. Met een stevige impressionistische toets maakt ze dan schilderijen met een zeer eigen karakter. Als je naar haar schilderijen kijkt zou je daar zelf willen zijn, maar tegelijkertijd geven ze je het gevoel dat je daar eigenlijk al bent. Ze neemt je mee in haar verbeelding en brengt daarmee het indrukwekkende buiten naar binnen….

Sinds 1998 werkt zij als professioneel kunstenaar, nu vanuit het mooie Lochem. Inmiddels werkt ze samen met diverse galerieën door het hele land. Het halen en brengen van haar werk kan ze dan ook mooi combineren met schilderen. Al schilderend door heel Nederland komt ze dan ook op de mooiste plekken aan de Waddenzee, Noordzeestrand, De Wieden, maar ook gewoon om de hoek dicht bij haar huis in Lochem. Daar is ze dan ook vaak bij haar geliefde Berkel te vinden.

Als een soort ‘Kunstnomade’ is ze altijd op pad, elke keer weer op weg naar een nieuw motief. Eeuwig op zoek naar lucht, licht en ruimte, want dat is hetgeen waar haar werk over gaat. Daarmee neemt ze u mee in de wereld van een schilder pur sang.

Paintbox Project (2019-2020)
Sinds 2020 zijn werken te zien uit het “Paintbox Project”.  Met een klein schilderskistje (pochade) gaat Brussen vrijwel dagelijks op pad in de natuur. Het is voor haar een onderzoek en experiment naar licht, lucht en ruimte. De indrukwekkende serie paneeltjes (alle 16 x 20 cm) zullen samen een timelapse in olieverf vormen; een weergave van licht, lucht en ruimte in alle seizoenen.