Sonja Brussen

Sonja Brussen gaat vrijwel dagelijks op pad in de natuur en verbeeldt het Nederlandse landschap in stevige kleuren en met stoere olieverfstreken. Vaak zoekt ze landschappelijke omgevingen op, waar water een belangrijke rol speelt: beekjes, meren, plassen en zeeën. Daar werkt ze – en plein air – met olieverf op verschillende formaten op doek en paneel. Ze is ook vaak op Texel te vinden: in de Mokbaai of bij haven van Sil.

Paintbox Project 2.0

Van 13 september t/m 19 november 2023 toonde ze een hele bijzondere serie: Paintbox Project 2.0 is een reis door alle seizoenen en door heel Nederland. Ze bezocht in het afgelopen anderhalf jaar verschillende plekken om te werken en presenteert de resultaten nu op Texel. Het Paintbox Project is al jaren aan de gang. Brussen presenteerde de eerste serie in 2020 in Galerie Posthuys.

Ze vervaardigt de paneeltjes op een pochade (een klein, handzaam schilderskistje) wat altijd meegaat als ze op pad is. Het werken op klein formaat is zeker niet makkelijker of sneller dan de meer gangbare formaten. Ze streeft ernaar om eenzelfde monumentale ruimtelijkheid te verbeelden als op de grote doeken. De werkwijze is vrijwel hetzelfde, maar de concentratie is intenser. Haar karakteristieke handschrift en kenmerkende kleurgebruik blijven ook op 16 x 20 cm zeer herkenbaar.

Zoals voor vele kunstenaars is de natuur de grootste inspiratiebron voor Sonja Brussen. De natuur heeft haar van jongs af aan op alle onderdelen gefascineerd. De liefde hiervoor verwerkt ze in haar schilderijen: het brengt haar volledig in haar element. Opgeleid door gedreven docenten en afgerond met de upgrade van ArteZ hogeschool voor de kunsten weet ze zich steeds te vernieuwen. Haar werkwijze onderscheidt zich hierin dat ze met haar ezel de natuur intrekt en haar werk daar ‘en plein air’ in de natuur maakt. Met een stevige impressionistische toets maakt ze dan schilderijen met een zeer eigen karakter. Als je naar haar schilderijen kijkt zou je daar zelf willen zijn, maar tegelijkertijd geven ze je het gevoel dat je daar eigenlijk al bent. Ze neemt je mee in haar verbeelding en brengt daarmee het indrukwekkende buiten naar binnen….

Als een soort ‘Kunstnomade’ is ze altijd op pad, elke keer weer op weg naar een nieuw motief. Al schilderend door heel Nederland komt ze dan ook op de mooiste plekken aan de Waddenzee, Noordzeestrand, De Wieden, maar ook gewoon om de hoek dicht bij haar huis in Lochem. Daar is ze dan ook vaak bij haar geliefde Berkel te vinden.
Immer op zoek naar lucht, licht en ruimte, want dat is hetgeen waar haar werk over gaat. Daarmee neemt ze u mee in de wereld van een schilder pur sang.