Maurice Christo van Meijel

Nieuwe werken zijn van 17 juli t/m 25 augustus 2024 te zien in de groepsexpositie “Texels Landschap”.

Sinds 2018 teken Van Meijel – zo vaak het kan – en plein air op het strand. Altijd met pastelkrijt en altijd op dezelfde plek: strandhuisje 3 bij de Texelse Beachclub.
In 2022 was de tentoonstelling NOORDZEE te zien. Daarbij verscheen de publicatie Noordzee – een boek met 73 pasteltekeningen. Rob Perrée schreef een inleiding en Uitgeverij Loos maakte het boek met DenkFrank.
Het boek is te koop in de galerie (€ 27,50) of te bestellen (€ 32,50 inclusief verzendkosten).

Maurice Christo van Meijel (Venray 1967) woont en werkt sinds 2006 op Texel. Hij exposeert aquarellen, monoprints en tekeningen. Daarnaast maakt hij papiersculpturen en beschildert hij keramiek.

Van Meijel organiseert en participeert in de jaarlijkse haringtentoonstelling die op Vlaggetjesdag start.
Van 12 juni t/m 14 juli 2024 is de veertiende editie te zien.Papierstructuren en bloemwerken zijn permanent te zien Bij Jef in Den Hoorn en in Galerie Posthuys.

Monoprints en aquarellenSamenwerking met Marian Smit
In 2010 begon de samenwerking met Marian Smit (1944-2021).
Ze realiseerden installaties en vele, kleine wandsculpturen. Individueel werkten ze aan onderdelen, die ze daarna weer uitwisselden. De ander kreeg alle vrijheid het onderdeel als uitgangspunt te nemen of er onderdelen uit te halen. Zo maakte Van Meijel schalen waarop hij de schaduwen van Smits structuren schilderde en schalen als drager voor nieuwe ruimtelijke structuren van Smit. 
Aan de grotere papierinstallaties ging altijd een intensieve onderzoeksperiode vooraf. Individueel onderzochten ze een gekozen thema en gaven de studies aan elkaar door. Ze vertellen wat we van elkaar nodig hebben en verwachten. In die proefperiode ontstonden verschillende concepten waarvan ze er uiteindelijk één uitwerkten. Er zijn in de loop der jaren installaties gerealiseerd met thema’s als koolzaadbloemen, riddersporen, lathyrus, tulpen en bijen. Vaak nam de uitvoering veel tijd en planning omdat ze secuur en gedetailleerd werkten.

In 2017 verscheen bij Uitgeverij Loos het boek Natuur Vertaald. Het boek werd gepresenteerd bij gelegenheid van de duo-tentoonstelling Natuur Vertaald in Museum Rijswijk, Het boek toont solo-werken van Smit en van Van Meijel maar focust vooral op de artistieke uitwisseling tussen de zielsverwanten.
Het boek is te koop in de galerie (€ 27,50) of te bestellen (€ 32,50 inclusief verzendkosten).