Maartje Strik


In 2024 zijn nieuwe werken te zien in groepstentoonstellingen. In Texels Landschap (17 juli t/m 25 augustus 2024) is Het schilderij Duinenrand te zien. Daarnaast zijn Maartje’s bijdragen uit de groepstentoonstellingen “Haring op verschillende wijzen” en “Het Jaar Van De Huismus” te zien.

Op het honderd-kleine-werken-wandje van Galerie Posthuys zijn altijd kleine werken van Maartje Strik te zien.
Ze schildert bloemen, groente en fruit in olieverf op paneel en vervaardigt kleine collage-achtige sprookjesachtige taferelen.

Waar kijk ik eigenlijk naar?

“De collage-miniaturen zijn geïnspireerd op mijn pasteltekeningen en schilderijen. Uit prentbriefkaarten en boekjes van mijn werk knip ik delen en plak deze op MDF. Ik laat me vervolgens leiden door wat er gebeurt op die 15×15 cm. Uit het oudere beeld ontstaat een heel nieuw beeld door te schilderen met acryl, tekenen met oliepastel en te drukken met zelfgemaakte linoleumstempels.

Ik werk graag met contrasten, in figuurlijke zin door de combinaties van beeldelementen, in letterlijke zin door het gebruik van verschillende  technieken in hetzelfde beeld. Figuratie staat naast geabstraheerde vormen.

Ik wil graag een beetje ontregelen door de kijker op het verkeerde been te zetten, tussen ‘aangenaam om naar te kijken’ en ‘er kraakt iets’ te werken. Mijn thematieken zijn de reactie van de mens op zichzelf en op de ander, op de wereld en op het verstrijken van de tijd, kortom, op het leven”